Wat is trimmen nu precies?

 

Honden

Met trimmen wordt bedoeld, het knippen, effileren, plukken, scheren, uitdunnen, ontwollen van de vacht. Voor bijna iedere hond is het van belang om regelmatig naar de trimmer te gaan. Zo niet voor het in model brengen, dan wel voor het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd zodat de nieuwe vacht zonder belemmering kan groeien.

Voor pluk honden geldt dat de bovenvacht goed los moet laten omdat behandeling anders niet prettig of zelfs pijnlijk kan zijn. Wanneer de vacht niet plukrijp is kan er worden besloten te strippen of nog even te wachten met de behandeling.  Bij het strippen wordt de helft van de bovenlaag weggehaald, de andere helft met daaronder de onderwol blijft zitten. Zo is uw hond weer goed verzorgd maar heeft niet direct een hele korte vacht.

Bij het trimmen van de hond hoort natuurlijk niet alleen de vacht. Ook de oren, de nagels en eventuele vlooien worden behandeld tijdens een trimbehandeling. Natuurlijk wordt een wasbeurt nooit overgeslagen.

In de winterperiode kunt u de hond gewoon laten trimmen, lang haar wordt in deze periode vaak nat en kan bevriezen (vocht is vaak vervelender dan kou), hier heeft de hond last van. Bij een trimbehandeling in de winter wordt de vacht vaak iets langer gehouden.

Verder zal bij elke trimbehandeling  de gehoorgang gecontroleerd worden en alleen ontdaan van haar worden in zeer extreme haargroei gevallen. Dit om onnodige irritaties in het oor en dus het risico van oorontsteking te voorkomen. Ook de nagels zullen worden geknipt en, alleen wanneer nodig, de anaalklieren uitgeknepen.

Bij een trimbehandeling wordt de hond helemaal nagekeken, het komt voor dat ik  iets ontdek wat verdere aandacht verdiend (een knobbeltje of en wondje) Indien nodig zal ik u dus ook doorverwijzen naar een dierenarts.